Duurzame brillen
In deze blog zal ik jullie wat meer vertellen over mijn keuze om radicaal te kiezen voor kleine collecties, die op een zo duurzaam mogelijke manier willen werken, en waarom ik graag heel hard weg blijf van de grote merken.
Je hebt er ongetwijfeld nog niet bij stil gestaan (of misschien net wel, en lees je daarom deze tekst), maar de typische brillenwereld is niet bepaald duurzaam te noemen. Tijdens de productie van een kunststoffen montuur bijvoorbeeld, gaat er traditioneel zomaar eventjes tot 75% van het materiaal verloren. Dit komt omdat het voorstuk en de branches van de bril uit een plaat kunststof worden gefreesd, en er dus automatisch best veel afval gecreëerd wordt.
Die kunststof is van oudsher een materiaal dat we acetaat noemen, een materiaal wat gemaakt wordt van hout- en katoen vezels, waar chemische plasticizers aan toegevoegd worden om er een harde kunststof van te maken. Dit materiaal viel tot voor kort heel moeilijk te recycleren, en was de bril na zijn levensduur dus voor de verbrandingsoven.
Sinds een tiental jaar kunnen de chemische plasticizers echter vervangen worden door natuurlijke plasticizers, en hierdoor wordt die acetaat (nu dus bio-acetaat) biologisch afbreekbaar. Niet dat je je bril eens dat deze versleten is gewoon in je composthoop kan dumpen en dat deze verdwijnt, maar nadat deze verwerkt (lees versnipperd) is, kan deze wel terug in de natuur opgaan. Best verantwoord dus! Echter wordt dit materiaal nog lang niet door elke brillen-fabrikant gebruikt, enkel door een kleine groep onafhankelijke kleine producenten.
Sinds een paar jaar is het ook mogelijk om de ouderwetse acetaat tot op moleculair niveau af te breken, en te herwerken tot nieuwe acetaat, acetaat Renew genaamd. Dit proces is nog niet zo lang een mogelijkheid, en er is momenteel maar 1 fabriek ter wereld die dit kan, aan de andere kant van de oceaan in de great US of A. Het is een fijn alternatief voor de traditionele acetaat, maar door de lange afstanden niet helemaal correct in mijn ogen. Als je dus van je oude bril af wilt, mag je deze zeker bij mij binnenbrengen, ik zorg ervoor dat deze gerecycleerd kan worden!
Bij metalen monturen zou het voor de hand liggen dat hier altijd gerecycleerd metaal voor gebruikt wordt. Maar dit is dus niet het geval, ondanks dat er veel meer energie verbruikt wordt om nieuw metaal te ontginnen en verwerken, en gerecycleerd stainless steel dezelfde karakteristieken heeft dan nieuw materiaal. Bijna elk groot gekend merk blijft toch vasthouden aan nieuw metaal in plaats van gerecycleerd.
Maar gelukkig zijn er dus die kleine onafhankelijke collecties, die in tegenstelling tot de klinkende namen, er wel bewust voor kiezen om hun brillen zo duurzaam mogelijk te maken. Elke collectie die je hier bij Dizzy Optiek kan vinden is er zo 1. Alle kunststof die je hier vindt is bio-acetaat, alle metaal is gerecycleerd, en het hout voor de collectie houten brillen van Clément Lunetier wordt ook zo verantwoord mogelijk geproduceerd.
Maar mijn collecties stoppen daar niet, want er kan nog veel meer gedaan worden dan enkel de materialen verantwoord houden.
In elke productie van de collecties die ik verdeel, wordt er in elke stap rekening mee gehouden om het energieverbruik, de afval, het watergebruik, … en wordt er geprobeerd deze tot een minimum te beperken.
Maar ook de verpakkingsmaterialen zijn of hernieuwbaar of gerecycleerd, want ook hier slagen de grote producenten de bal wel eens mis. Elke bril wordt namelijk individueel verpakt, en dit gebeurd doorgaans in van die typische plastic ziploc-zakjes. Massa’s afval dus, want als de bril in de winkel toekomt, gaat het overgrote deel van die zakjes de (hopelijk) pmd-zak in (maar ik heb wel eens opticiens geweten die niet zo handig waren met recycleren). Elke bril die bij mij binnenkomt, is ook individueel verpakt, maar dan wel in gerecycleerde plastic zakjes, of kartonnen doosjes, of zelfs zakjes gemaakt van mais-zetmeel.
Deze blogpost begint langer te worden dan ik zelf had verwacht, en ik laat nog wel wat informatie achterwege, want uiteraard ben ik tijdens het samenstellen van mijn collecties in een wormhole gevallen, en valt er nog heel veel meer te zeggen hierover. Maar doe gerust zelf je research en wees slim als je iets aankoopt.
Er is echter nog 1 ding wat ik wil aantoetsen, en dat gaat dan specifiek over de grote merken en mijn afkeer van hun werkingswijze. Ook weer traditioneel worden er in de optiek-wereld 2 keer per jaar nieuwe collecties uitgebracht. Hier in Europa gaat dit doorgaans samen met de beurzen in Parijs (september) en Milaan (februari). Uiteraard zoals dat gaat met het uitbrengen van nieuwe collecties is het dikwijls een gok of bepaalde modellen/kleuren zullen werken. En daar loop het bij de grote mannen dus mis, en dit heb ik ooit in een ver verleden mogen meemaken toen ik werkte voor het grootste brillenmerk ter wereld. Het is nogal hallucinant hoe zij tewerk gaan, puur door de schaal waarop ze werken. Als zij iets nieuws lanceren, willen ze uiteraard dat dit zo snel mogelijk beschikbaar is bij al hun verdeelpunten, en dus produceren ze per model en kleur X aantal stuks. Maar, Ray-Ban kan je in bijna elke optiekzaak terugvinden, zelfstandige of keten, de Inno, de luchthaven, webshops, … Die X aantal moet dus gigantisch groot zijn om iedereen vlot te kunnen bevoorraden. Maar wat als die gok die ze waagden met kleur of model niet juist bleek.. Wel, dan worden die monturen terug genomen en ofwel proberen ze diezelfde gok aan de andere kant van de wereld nog eens, ofwel gaan ze de afvalberg op.
Daarom kies ik bewust voor kleine collecties, die produceren in kleine aantallen, en die doordachtere bewustere keuzes maken wanneer ze nieuwe collecties uitbrengen. Dick Moby als voorbeeld, brengt door deze reden maar 1 keer per jaar een nieuwe collectie uit. Dikwijls voortbouwend op wat ze vroeger deden en werkte. Zij hebben ook geen 20 verschillende kleuren per model, maar slechts enkele kleuren, waarvan ze weten dat ze werken.
Er valt nog enorm veel te vertellen over duurzaamheid, en mijn afkeer van multinationals, of beter mijn voorliefde voor kleine onafhankelijke merken en wat zij als meerwaarde kunnen bieden voor onze wereld (want ze compenseren hun uitstoot ook door bomen te planten, of halen mee afval uit de zee, of onderhouden de natuur rond hun hoofdkantoor, en nog veel meer!), maar ondertussen is deze tekst al veel te lang aan het worden om nog interessant te zijn.
Kom dus gerust eens langs in de winkel voor een babbeltje en een bewuste keuze voor de volgende bril die op je neus komt te staan!